Ένας σπουδαίος, Έλληνας, Ευρωπαίος και Παγκόσμιος ιστορικός, ο Γιώργος Β. Δερτιλής δεν είναι πλέον ανάμεσά μας.
Αφήνει πίσω του ένα τεράστιο έργο, που ήδη είναι κέντρο αναφοράς για τις ιστορικές σπουδές.
Ένα έργο, όμως, που μένει να διερευνηθεί και να αξιοποιηθεί περαιτέρω, καθώς είναι πλούσιο σε ερμηνευτικά σχήματα.
Ο Γιώργος Δερτιλής, τόσο ως ιστορικός όσο και ως παρεμβατικός διανοούμενος, έγραψε πολλά για την εκπαίδευση. Για την εκπαίδευση των προεπαναστατικών χρόνων, για την εκπαίδευση του νεοελληνικού κράτους, για την εκπαίδευση στην Ελλάδα και στον κόσμο σήμερα, για την ιστορική κουλτούρα και την ιστορική εκπαίδευση της ελληνικής κοινωνίας. Σημαντικά στοιχεία και διορατικές ερμηνείες βρίσκονται σε όλα τα έργα του, αλλά ιδίως στην μνημειώδη Ιστορία του Ελληνικού κράτους. Για τον Γ. Δερτιλή η εκπαίδευση είναι δομικός κοινωνικός πυλώνας για την πολιτική, την οικονομική και την πολιτισμική διαμόρφωση.
Εξάλλου, η επίδρασή του στους χιλιάδες φοιτητές του, που είναι διασπαρμένοι σε πολλές χώρες του κόσμου, τον έχουν καταξιώσει ως έναν Μεγάλο Δάσκαλο. Κι αυτός ο άτυπος τίτλος, κοντά στους πολλούς επίσημους τίτλους και διακρίσεις που έχει λάβει στην ζωή του, είναι ένας ακόμη, ισάξιος.
Μας λείπει ήδη, θα μας λείπει διαρκώς. Θα τον έχουμε και θα μας εμπνέει.
Η ΕλΕΙΕ αποχαιρετά τον άνθρωπο Γ. Δερτιλή, την ίδια στιγμή όμως θεωρεί στην πνευματική και διδακτική κληρονομιά του ες αεί κτήμα της εκπαιδευτικής έρευνας, της εκπαιδευτικής κοινότητας και της ελληνικής κοινωνίας.


Εκ μέρους του Δ.Σ της ΕλΕΙΕ
Ο Πρόεδρος
Π. Κιμουρτζής